După halucinanta şedinţă a Consiliului Judeţean de ieri, am emis un comunicat de presă despre modul în care ştie P.S. D. Iaşi să se raporteze nu doar la competitorii politici dar şi la o problemă reală a vieţii culturale ieşene.

 

Astăzi, conducerea PSD a Consiliului Județean a dat o nouă dovadă în privinţa modului în care înţelege că trebuie să funcţioneze un sistem politic într-un regim democratic. Să ne amintim: oraşul Iaşi a pierdut ruşinos competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. În urmă cu un an, PSD Iași punea în scenă o adevărată campanie de defăimare la adresa organizatorilor celui mai apreciat (la nivel naţional şi internaţional) eveniment cultural al judeţului Iaşi din toate timpurile; Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT).

Pentru cei de la PSD Iaşi nu contează nici compromiterea ediţiei din acest an a festivalului. Ultimele intervenţii din plenul Consiliului Judeţean Iaşi au dovedit asta din plin. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în plen, prin refuzul de a lua în discuţie un proiect pe care grupul de conslilieri ai PNL l-a depus la registratura Consiliului Judeţean Iaşi – prin care urmau să fie aprobate actul constituiv şi statutul Fundaţiei pentru Cultură Iaşi (F.P.C.I.) – demonstrează încă o dată, dacă mai era cazul, dezinteresul pentru viaţa culturală a judeţului.

La fel de grave sunt alte două lucruri. Mai întâi, faptul că, în baza unui raport emis de Direcţia Juridică a Consiliului Judeţean, ce a fost aprobat pe 29 septembrie 2015, proiectul cu numărul 251, prin care executivul era desemnat să iniţieze demersurile necesare privind înfiinţarea F.P.C.I., după cinci luni de la acest vot dat în unanimitate de către plenul Consiliului Judeţean, executivul P.S.D. ignoră o hotărâre şi nu o duce în mod deliberat la îndeplinire, sub diferite pretexte. Maniera aceasta de a tergiversa punerea în aplicare a unei decizii deja luate este o altă contribuţie a PSD la rămânerea Iaşului tot mai mult în coada oraşelor cu un potenţial cultural impresionant, dar complet ignorat – prin nepricepere şi dezinteres din partea celor care astăzi se află temporar în fruntea adminstraţiei locale.

Al doilea fapt extrem de grav este interzicerea de a pune pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre al unui grup de consilieri judeţeni, fără a se invoca o prevedere legală precisă pe care ar încălca-o intiţiativa noastră. Mai mult de atât, în timp ce despre iniţiativa de înfiinţare a unei fundaţii culturale s-a afirmat că nu are temei legal, conducerea PSD a Consiliului Judeţean acceptă cu multă seninătate propunerea venită dinspre colegul de partid care ocupă temporar Palatul Roznovanu, şi anume aceea de înfiinţare a unei fundaţii cu acelaşi obiect de activitate. Cu alte cuvinte, împotriva propriilor interese instituţionale, Consiliul Judeţean cedează o iniţiativă culturală doar pentru a-i face pe plac primarului interimar.

Bunul plac şi nepăsarea majoritătii politice existente astăzi la nivelul consilierilor judeţeni faţă de distanţa care se instituie tot mai mult între oraşul şi judetul nostru şi în plan cultural şi celelalte centre culturale ale ţării devin tot mai evidente. Din capitală culturală a ţării, Iaşul va rămâne cu acest statut doar în cărţile de istorie.

Dovada modului în care înţelege astăzi, la 26 de ani de la Revoluţie, majoritatea din Consiliul Judeţean să trateze opoziţia o reprezintă declaraţiile repetate potrivit cărora pot face ceea ce consideră de cuviinţă atâta vreme cât deţin cea mai mare parte a voturilor, dar şi îndemnul revoltător adresat astăzi consilierilor liberali de către reprezentanţii PSD de a părăsi sala dacă nu sunt multumiţi de neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului privind F.P.C.I.

Practica punerii pumnului în gură şi interzicerea dreptului la iniţiativă legislativă consilierilor judeţeni liberali ne aduc aminte de practicile unui regim politic pe care noi îl consideram de mult apus. Ceea ce sperăm este ca în curând, după astfel de spectacole de teatru ce se apropie teribil de cele ale lui Eugen Ionescu, ieşenii să înţeleagă faptul că ruptura vizibilă nu doar în plan economic, ci şi cultural dintre noi şi restul ţării va continua dacă PSD se va mai afla în fruntea adminsitraţiei locale şi după alegerile din 5 iunie 2016.

http://iasitvlife.ro/index.php/categorii/local/item/34489

http://stiri.telem.ro/stiri/ati-omorat-filit–14055.html