Declaraţie politică Radio Iaşi, 8 martie 2016

 

Pentru orice oraş din lumea civilizată, există câteva elemente care arată într-un mod fără echivoc gradul său de dezvoltare şi progresele privind viaţa cotidiană a celor ce locuiesc în cadrul acelei comunităţi. Din punctul nostru de vedere, infrastructura, pentru a folosi un termen general, reţeaua de şosele şi drumuri dar şi modul în care se circulă în acel oraş reprezintă câteva astfel de elemente. De câteva luni, viaţa de fiecare zi, a noastră, a ieşenilor este practic dominată de haos din cauza modului în care au înţeles cei care conduc astăzi administraţia locală să gestioneze sistemul  sistemul de management al traficului în municipiul Iași.

Chiar dacă semnele lipsei de profesionalism de care s-a dat dovadă în tratarea acestui subiect au fost evidente încă de la acum trei luni, noi liberalii ieşeni, am considerat de bun simţ să vedem cum va evolua acest proiect şi apoi să ne pronunţăm. Astăzi, putem să ne pronunţăm categoric alături de fiecare ieşean.  Au trecut  trei luni de la recepționarea lucrărilor și implementarea proiectului amintit iar ceea ce vedem este un dezastru complet faţă de care,  actuala conducere a Primăriei Iași,  nu găseşte nici o explicaţie rezonabilă. Maniera aceasta de a identifica mereu vinovați în altă parte, pentru catastrofa  traficului din oraș  o consideram demult depăşită.

Responsabilitatea pentru cineva care deţine o poziţie importantă în administraţia publică cu atât mai mult când este chiar în fruntea ei, fie şi pentru o perioadă temporară, presupune asumarea tuturor acţiunilor, nu doar a reuşitelor. Este adevărat însă faptul că acestea lipsesc de multă vreme. Din păcate, pentru noi ieşenii, nu este pentru prima dată cînd actuala conducere a administrației municipale a creat o problemă, iar noi toţi  în ciuda faptului că ne plătim cu rigurozitate taxele şi impozitele către municipalitate, suportăm efectele ei. Este de-a dreptul revoltător să vezi cum de fiecare dată după un nou eşec aceeiaşi oameni pe un ton foarte relaxat vin şi interpretează în faţa noastră rolul de salvatori.

În ciuda avertismentelor pe care noi liberalii ieşeni le-am tras pe parcursul anilor cu privire la gestionarea proiectului- Iaşi capitală europeană a culturii- am înregistrat un eşec total şi în privinţa acestui proiect. Eşecul ruşinos de la sfârşitul anului trecut nu a produs nici o schimbare de comportament din partea celor care conduc astăzi adminsitraţia locală ieşeană.  Nici în acest caz, responsabilii pentru eşec nu sunt decât cei care fac parte astăzi din actualul executiv pentru că, începând din aprile – mai anul trecut au schimbat echipa de gestionare a acestui proiect important pentru viaţa culturală a oraşului nostru şi mai mult au fost la fel de opaci la orice sugestie venită dinspre cei care au avut de formulat o propunere. Noi liberalii ieşeni, considerăm că este sub demnitatea unui oraş cu o istorie precum este a noastră ca un om politic care deţine temporar funcţia de primar interimar să explice un eşec de o asemenea factură invocând comploturi la nivelul  Comisiei  Europene  sau a unei presupuse conspirații împotriva regiunii noastre. Este timpul ca măcar în ceasul al doisprezecelea  să analizăm cu mult calm cauzele acestui eşec şi să-i identificăm pe cei responsabili dar şi să avansăm cu toţii cei interesaţi de viaţa culturală a Iaşului, soluţii viabile pentru viitor.

Toate aceste aspecte semnalate trebuie să ne ajute să înţelegem faptul că ceea ce s-a petrecut în cazul  sistemului de management al traficului nu e o întâmplare ci e un mod de lucru şi de raportare la problemele reale ale cetăţenilor. Astfel, decizia de implementare a acestui sistem a fost luată de Primaria Municipiului Iași care, în  prealabil implementării proiectului aferent acestui sistem, a realizat un studiu de trafic care a stat la baza proiectului tehnic. Acel studiu şi proiectul tehnic au fost realizate în urmă cu cinci ani, când traficul rutier înregistrat avea alți parametri. În loc să actualizeze acel studiu de trafic, Primăria caută  astăzi țapi ispășitori când de fapt localizarea şi timpii semafoarelor au fost stabilite prin proiectul tehnic avizat de Comisia  de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Iași, unde președinte este actualul viceprimar cu atribuții de primar. Nu este lipsit de importanţă să ştim şi o altă realitate şi anume aceea potrivit căreia decizia de a amplasa semafoare în anumite zone si de a elimina corpuri de semafor de tip verde intermitent la dreapta sau înainte din intersecții aparține actualei conduceri a Primăriei care a avizat proiectul de semaforizare înainte de licitația pentru implementarea sistemului.

Ceea ce putem vedea cu toţii astăzi este o acţiune tip şi anume, după crearea unei probleme prin lipsă de profesionalism şi dezinteres faţă de problemele reale ale cetăţenilor, vedem cum actualul primar interimar ne oferă soluţii despre cum trebuie fluidizat traficul din oraș  când toate acestea intrau în atribuţiile sale de serviciu.  Din acest motiv noi liberalii ieşeni și candidatul nostru la Primăria Municipiului Iaşi, domnul Marius Bodea, credem că o abordare de tipul celei descrise a problemelor noastre zilnice trebuie să înceteze şi asta pentru că ieşenii au nevoie după atâţia ani de aşteptare de  o  ”adevarată schimbare şi o bună adminstraţie” .