Pe vremuri Ion Iliescu definea regimul republican ca fiind forma de guvernământ în care puterea politică aparţine poporului, în contradicţie, sublinia tovarăşul preşedinte, cu regimul monarhic. În realitate, vedem cum regimul republican din România a consfinţit o serie întreagă de privilegii, pentru diferite categorii sociale. Care profesie a ţipat mai tare, a şantajat mai mult guvernul cu declanşarea unei greve, aceea a primit diferite avantaje prin legi speciale. Aşa am ajuns să existe tratamente diferite între angajaţi nu doar între  privaţi şi bugetari, ci şi între angajaţii din sistemul public.

              De mai bine de un an a început nebunia pensiilor speciale pentru parlamentari. Opinia publică a reacţionat destul de repede şi evident speranţa unora, printre care m-am numărat, a fost aceea a unei corecturi rapide. Preşedintele a reacţionat, la fel şi Curtea Constituţională. Ieri am avut o nouă probă în privinţa modului în care nişte oameni, care îndeplinesc în acest moment mandatul de parlamentar, pur şi simplu nu realizează faptul că economia românească nu mai poate suporta atâtea privilegii, atâtea scutiri. Din păcate P.N.L. a căzut din nou într-o capcană. În faţa posibilităţii reale ca P.S.D., cu bazinul său electoral bine conservat, să spună primarilor din întreaga ţară cum P.N.L. s-a opus ca şi ei să primească un ban pentru zile negre, a intrat în logica partidului condus de Liviu Dragnea şi a votat, înţeleg din presă, această oribilă lege.

            Două aspecte sunt demne de subliniat. E o greşeală monumentală să nu realizezi că din dorinţa de a avea aproape pe primari rişti să nu mai ai aproape de tine, ca partid liberal, tocmai pe cei cărora te adresezi în mod normal şi care vor să vadă din partea ta ca reprezentant al lor cum lupţi, nu pentru privilegii, ci pentru dinamizarea economiei. A doua greşeală nu poate fi scuzată prin faptul că documentul venit de la guvern purta semnătura unui secretar de stat, care ar fi afirmat că există banii necesari pentru a face astfel de plăţi. Secretarul de stat cu pricina, nu-i ştiu numele şi nici nu cred că are importanţă acum, poate nu a greşit, dar cred că el se referă la situaţia actuală. Nimeni nu poate garanta faptul că, în condiţiile unei noi crize economice internaţionale care bate la uşă şi cu o economie românească care gâfâie de ani buni, vor mai fi bani pentru plata pensiilor obişnuite, darmite pentru cele denumite astăzi speciale. Continui să cred că datoria unui Partid Liberal este în primul rând aceea de a construi un mediu economic solid, care să permită o evoluţie normală a societăţii româneşti şi nu perpetuarea, consolidarea unui regim al privilegiaţilor, al celor care ajunşi temporar în nişte funcţii caută să-şi consolideze poziţiile. Aici nu este vorba doar despre o dezamăgire în plan politic, care se va concretiza într-un absenteism şi mai mare la vot, ci şi despre un semnal foarte prost către toţi cei care cred că printre îndatoririle lor ca cetăţeni ai acestui stat este şi aceea de a munci corect şi de a plăti taxele şi impozitele aferente, aşteptând la rândul lor ca statul să-i ”ofere” siguranţă, un acces decent la educaţie şi un pachet minim de servicii medicale, într-un cuvînt respect.

                     Întrebarea finală care apare este dacă gentileţea asta se va opri aici sau de ea vor beneficia, aşa cum se anunţă deja, şi alte categorii sociale.  http://adevarul.ro/news/politica/valul-pensii-speciale-revine-alegerile-locale-bombe-pregatesc-alesii-1_573c809f5ab6550cb8104d1b/index.htm