În timpul Jocurilor Olimpice, dar şi în cele câteva zile care au trecut de atunci am auzit un adevărat cor de bocitoare despre cât de rău a ajuns sportul românesc. Ca de fiecare dată constatăm cât de rău stăm la un capitol sau altul doar când ajungem într-o situaţie de criză. Am impresia că cei mai mulţi dintre noi am rămas cu inima şi gândul la Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Nicoleta Grasu sau Gheorghe Hagi uitând câţi ani au trecut de atunci şi cum autorităţile statului român au tratat sportul ca pe un domeniu care ar trebui să producă rezultate remarcabile  doar în urma acelei ore de sport săptămânale, din programa şcoalară. Întrebarea atât de des auzită în ultimele săptămâni, despre cum am ajuns aici, adică în coada clasamentelor internaţionale la mai multe sporturi la care cu ani în urmă eram campioni, arată cât de superficiali am fost cu toţii în aceşti ani faţă de viitorul acestei naţiuni. Necesitatea unei legi care să încurajeze sportul românesc, prin crearea unor facilităţi fiscale pentru firmele care ar fi dispuse să facă un asemenea pas, nu cred că mai poate fi pusă în discuţie. Evident că trebuie să ne aşteptăm ca în clipa apariţiei unei asemenea legi să apară un funcţionar de la Finanţe, de factura celebrului Gherghina, care să ne explice la tablă faptul că acum nu ne permitem aşa ceva, fără să ne spună însă când va fi acel moment.

   Până când legislativul şi executivul României se vor trezi din această letargie, cred că este cazul unor gesturi publice de recunoştinţă publică pentru sportivii care ne-au reprezentat anul acesta de la Jocurile  Olimpice de la Rio. Judeţul Iaşi a avut în echipa de Canotaj, cu barca de 8+1, cea care a obţinut medalia de bronz (fiind singura medalie obţinută de lotul de canotaj al ţării noastre, din cele cinci probe la care am avut reprezentanţi), trei sportive: Mihaela Petrilă din Paşcani, Roxana Cogianu din Iaşi şi Mădălina Bereş din comuna Mogoşeşti-Siret.

     Cine sunt eroinele noastre?

    Mădălina Bereş are în palmares 2 medalii de aur obţinute la Campionatul Mondial U23 din 2013, la Linz, Austria și la Regata preolimpică, 2016, Lucerna, Elveția. Alte 3 medalii de bronz  le-a obținut la Campinatele Europene din 2015 și 2016 și la Cupa Mondială din acest an, ce a avut loc în Polonia. La Jocurile Olimpice de la Rio, de anul acesta, Mădălina Bereş s-a calificat şi în semifinale la dublu rame feminin la 2000 m, alături de canotoarea Laura Oprea.

   Mihalea Petrilă a activat o perioadă la clubul CSM LPS Iaşi şi are în palmares mai multe medalii dintre care o medalie de bronz la Campionatul Mondial U23 din 2011, la Amsterdam, o medalie de aur la Campionatul Mondial pentru Tineret din 2013 la proba dublu rame, una de aur la Campionatele Europene desfășurate în Belgrad (Serbia) împreună cu ehipa, 8+1. La Regata de la Lucerna, alături de echipaj a cucerit o medalie de argint, iar în 2015, la Europenele de la Poznan (Polonia), cu aceeaşi barcă de 8+1, a câștigat o altă medalie de bronz.

   Roxana Cogianu este legitimată în prezent la CSA Steaua Bucuresti. Ieşeanca are în palmaresul olimpic şi competiţional mai multe titluri şi medalii obţinute de-a lungul timpului.  A cucerit titlul european in 2014, la Belgrad (Serbia), alături de echipajului de opt rame cu carmaci, în 2013, la Campionatele Mondiale de la Chungjiu, a cucerit doua medalii de argint, una la 8+1, iar alta la două rame (2-), iar în 2010, la CM de la Poznan, a fost medaliata tot cu argint, la 8+1. În 2010 la CM de la Karapiro, a ocupat a treia treapă a podiumului, la 8+1. Anul acesta a ajuns la ce de-a treia participare la Jocurilor Olimpice, după ce a fost prezenta în 2008, la Beijing şi în 2012, la Londra.

    Din acest motiv am considerat împreună cu echipa de consilieri judeţeni ai P.N.L. Iaşi faptul că  performanţa reuşită de cele trei sportive canatoare din judeţul Iaşi, care au reprezentat cu succes România la cea mai importantă competiţie sportivă, făcând cunoscută la nivel mondial ţara noastră, merită să fie premiată de către Consiliul Judeţean Iaşi cu suma de 10.000 lei fiecare.

     În condiţiile în care vorbim de o sumă modică, ţinând cont de întregul efort depus de cele trei sportive originare din Iaşi sper ca plenul Consiliului Judeţean Iaşi să aprobe acest proiect de hotărâre şi să dăm în felul acesta un semnal tuturor sportivilor ieşeni.