După stagnarea resimţită de marea majoritate a locuitorilor judeţului Iaşi cauzată de dubla administraţie P.S.D. (Primărie şi Consiliul Judeţean), perioada cuprinsă între 2012-2015 în care liberalii au avut conducerea C.J. Iaşi, prin Cristian Adomniţei, a reprezentat o adevărată gură de oxigen ce a permis demararea a două proiecte de mare anvergură, menite să repună Iaşul pe harta culturală şi economică a României, mă refer la F.I.L.I.T. şi la modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Neînţelegând faptul că energia fostului preşedinte P.N.L. nu era consumată pentru el personal, ci pentru întregul judeţ, liderii P.S.D. prezenţi în forul legislativ judeţean nu au pierdut nici o ocazie să frâneze cumva cele două proiecte amintite.

     A fost nevoie de priceperea şi dăruirea a doi manageri precum Dan Lungu şi Marius Bodea ca obstacolele să fie depăşite. Să vrei să schimbi denumirea Aeroportului Internaţional Iaşi în Aeroportul Moldova, în plin proces de accesare de fonduri europene pentru modernizarea sa, sau să începi să-i amesteci pe organizatorii F.I.L.I.T. în luptele politice înseamnă o lipsă totală de orizont. Pierderile care puteau să apară (în cazul F.I.L.I.T. ele există deja) nu ar fi fost înregistrate doar de cei amintiţi, ci de întreaga comunitate ieşeană. Refuzul P.S.D. şi a celor care conduc de 2 ani Consiliul Judeţean Iaşi, de a accepta realizarea unei Fundaţii Culturale (Fundaţia pentru Cultură Iaşi), care ar fi creat cadrul necesar desfăşurării F.I.L.I.T. (şi nu doar a lui, ci a mai multor acţiuni culturale) în bune condiţii şi l-ar fi pus la adăpostul oricăror comentarii şi interpretări negative arată reaua voinţă faţă de orice proiect posibil, care nu poartă amprenta P.S.D. În curând se împlineşte  un an de zile de când plenul C.J. Iaşi a adoptat un proiect care dădea posibilitatea înfiinţării fundaţiei amintite. În ciuda depunerii de către subsemnatul a actului constitutiv şi a tuturor celorlalte acte necesare existenţei Fundaţiei şi a intervenţiilor mele din plen, P.S.D., prin majoritatea de care a dispus în ultimul timp, a blocat acest proiect. Între timp F.I.L.I.T.  devine tot mai mic, pe măsura ambiţiilor culturale ale celor conduc astăzi judeţul.

     Ziua de miercuri a fost una neagră din punctul meu de vedere şi pentru blocajul realizat de încă preşedintele C.J. Iaşi, Maricel Popa, care bazându-se pe anumite complicităţi a blocat votarea bugetului şi a organigramei Aeroportului Internaţional. Supărarea mare a fost cauzată de lipsa motivată a directorului Aeroportului, înlocuit însă de oameni de specialitate care ar fi putut oferi explicaţiile necesare, în cazul în care chiar se dorea aşa ceva. Ceea ce nu înţelege actualul preşedinte al C.J. este că, pentru noi liberalii, ideea aceasta de a pupa pantoful sultanului nu prea se potriveşte cu filosofia noastră politică. Enervat de neaplecarea coloanei Directorului Aeroportului, Maricel Popa a găsit de cuviinţă să blocheze bunul mers al instituţiei amintite, împiedicând astfel punerea în aplicare a unor normative aprobate la nivel european. Frâna a fost trasă din nou. De acelaşi partid.

     De neînţeles a fost însă atitudinea faţă de proiectul pe care l-am depus în numele consilierilor judeţeni liberali, prin care propuneam premierea a trei sportive orginare din judeţul Iaşi medaliate cu bronz la canotaj, la barca de 8+1, la Rio 2016. Tactica a fost una identică precum cea de la proiectul Fundaţiei pentru Cultură Iaşi. Nepunerea pe ordinea de zi a proiectului la şedinţa comisiilor reunite, sub pretextul avizului negativ dat de o direcţie de specialitate, a dus la neluarea în discuţie în plenul Consiliului.  Pentru executiv nu a mai contat nici măcar faptul că 19 consilieri, din 36 prezenţi, au cerut prin semnătură punerea pe ordinea de zi a proiectului amintit. Să vorbeşti de faptul că sportivele „nu mai sunt în Iaşi”, „că activează la cluburi din capitală” arată o indiferenţă totală faţă de tinerii sportivi din Iaşi. Prin gestul comis P.S.D. a arătat clar că nu apreciază performanţa şi că, la fel ca pe vremurile pe care le consideram de mult apuse, dacă nu eşti membru de partid (P.S.D.) nimic nu contează. Lipsa de voinţă politică de miercuri e un semnal rău prevestitor pentru ceea ce se va întâmpla la Iaşi în lunile şi anii următori, cu majoritatea P.S.D. de astăzi. Am înţeles de mult expresia potrivit căreia în politică e admis aproape orice. Am înţeles şi faptul că într-o bătălie politică pot fi atinse multe limite. Din păcate P.S.D. a depăşit în viziunea mea orice limită ignorând o performanţă doar pentru că ideea oferirii unei minime recompense, după sacrificiile făcute, a aparţinut consilierilor P.N.L, şi nu a celor de la P.S.D. Nu putem decât să sperăm în faptul că, la un moment dat, frâna de pe judeţul Iaşi va fi ridicată.