Băi Liviu,

Sper mai întâi să nu te superi că te tutuiesc, dar ştii, atâtea înjurături mi-am luat în ultimele zile, încât cred că am dreptul să te tutuiesc. Pe bune, am fost la miting în toate zilele astea şi auzeam din toate părţile Liviu! Liviu! Nu ştiam ce au oamenii cu mine. Apoi am realizat că nu pe mine mă invocau. Chiar dacă nu eu am fost cel „alintat”, ci prenumele meu, din vina ta, să ştii ca sunt supărat rău din cauza asta. Aaa, scuze, am uitat să-ţi spun, tot Liviu mă cheama şi pe mine.

Te întrebi probabil de ce-ţi scriu. Îţi scriu pentru că vreau să te rog câteva chestii şi să-ţi pun nişte întrebări, din postura mea de cetăţean plătitor de taxe din această ţară. Da ştiu, băi Liviu, tu nu prea eşti obişnuit cu postura asta de a fi întrebat, tu mai mult dai ordine şi pui întrebări.  Dar vezi tu, unii din oameni întâlniţi zilele acestea spuneau că nu va trece mult timp şi va veni ziua în care va trebui să mai răspunzi şi tu la nişte întrebări. Tu nu pune la suflet asta că deh, ce să le faci, moldoveni răutăcioşi şi invidioşi pe capacitatea ta de a duce toate fondurile bugetare numai în sudul ţării şi de a numi miniştri şi secretari de stat doar dintre prietenii şi rudele tale (şi ale lui Victor).

Eu le-am zis celor din Piaţă că nu e vina ta, ci a consilierilor tăi care nu ţi-au zis vorba aia veche a cronicarului:”Nasc şi la Moldova oameni”. Un amic în una din seri, explica ura asta a ta pe moldoveni prin faptul că, în tinereţele tale, te-ai îndrăgostit de o moldoveancă şi ea, prinzându-se de faptul că tu eşti cam instabil sentimental, ţi-a dat repede papucii. Răutăţi masculine, ce să le  faci, tu nu pune la suflet. Când afară sunt  -10 grade Celsius şi nu mai vine nici Soros, cu banii ăia promişi, mintea românului zboară.

Alt moldovean, tot din ăsta invidios pe tine, care mai cunoaşte lumea financiară se întreba cum ai reuşit ca din venitul tău de bugetar să faci viluţa aia care apare în poze prin ziare sau pe la ştiri.  E bună întrebare şi asta, nu?

Dar, în fine, vroiam să te întreb altceva . Mai întâi aş vrea să aflu dacă tu ştii unde este Iaşul. Da Liviu, Iaşul. Oraşul ăla care la 1859 l-a ales pe Cuza domn al Moldovei şi unde veniţi voi, „şmecherii” de la Bucureşti, să dansaţi Hora Unirii pentru a ne spune apoi frumos, aşa de pe vârful bocancilor, ce important e Iaşul şi Moldova pentru voi. Anul ăsta, nu ştiu de ce te-ai supărat aşa tare, nu ai mai venit să dansezi Hora Unirii cu noi. O fi din cauza lui Mihai? Nu Liviu, nu Mihai Viteazu, nici Mihai Eminescu, ci Mihai Chirica, primarul oraşului. Eu am crezut iniţial că eşti gripat, dar mi-am dat seama ulterior că e din cauza lui Mihai. Când am văzut proiecţiile bugetului pe anul acesta, şi doar 3% din totalul investiţiilor de la nivelul ţării  acordaţi pentru zona Moldovei, mi-am dat seama că tu eşti supărat pe noi toţi, ăştia din zonă. Acum sincer, ca între bărbaţi maturi, te întreb de ce te-ai supărat aşa tare pe Moldova, în general, şi pe Iaşi, în special, că vorba aia de-a lungul timpului tot v-au venit voturi de aici, chiar dacă sărăcia din zonă vi se datorează în cea mai mare măsură.  Sau poate chiar de asta pentru că tu ştii că moldovenii sunt buni şi iertători, oricâte bancuri le-aţi spuneţi voi, cei de la PSD, în campanie.

Liviu dragă, poate nu ştii dar unii primari din judeţul Iasi, la cei de la PSD mă refer, că cei de la alte partide nu mai au demult speranţe, nu înţeleg de ce nota de plată pentru curajul lui Mihai trebuie s-o plătească ei, adică tot ei săracii care, prin activitatea lor din campania lectorală, au făcut să ajungi tu mare şef la Bucureşti, pentru a o putea pune pe Sevill stăpâna tuturor fondurilor din ţara asta. Nu e corect aşa, băi Liviu! Tu ştii mai bine ca mine faptul că azi eşti la putere, mâine în opoziţie, că deh se învârte roata. Sau ca să-l parafrazez pe prietenul tău, Traian Băsescu: „Nu e bine aşa, nea Liviu, nu e bine!”.

Acum eu înţeleg că esti supărat pe Mihai dar cu Maricel ce ai? Cum care Maricel? Domnu’ care e şef la Consiliu Judeţean Iaşi. Ştiu, te miri şi tu de ce noroc mare a avut când a candidat. Ce să-i faci aşa aveţi voi noroc, cei de la PSD, mereu. Aşa v-au scris vouă ursitoarele la naştere. Ştii de ce te întreb, de Maricel? La Iaşi sunt multe probleme de logistică, infrastructură, care  ar  avea nevoie de o finanţare corespunzătoare şi pentru asta vreau să te rog să-l primeşti, măcar pe el, într-o mică audienţă să vorbiţi un pic despre problemele noastre, ale ieşenilor. Dânsul e mai timid puţin , dar iubeşte sincer PSD, să ştii. Acum să-ţi spun, aşa, un secret, ai grijă totuşi cu el, pentru că pe la unele colţuri se laudă că fiind om de afaceri el este de fapt liberal. Nu, nu te teme nu pleacă din PSD, probabil mai glumeşte şi el. De altfel e un bun soldat, aşa că hai te rog primeşte-l măcar pe el la o cafea. Uite de pildă o treabă: deşi consilierii judeţeni de la PNL Iasi i-au cerut să se pronunţe, cu privire la ordonanţa ta, el nu a zis nimic, nimic.

Liviule uite ce te mai rog. Dacă de noi, ieşenii, nu-ţi este milă, gândeşte-te măcar la colegii tăi din Iaşi. Buni militanţi, soldaţi credincioşi partidului, dânşii nu ştiu cine are dreptate, adică dacă e bine cum zice Mihai sau dimpotrivă, cum spune Maricel, pe treaba asta cu ordonanţa. Aşa că vezi şi tu zilele astea pe cine pui şef definitiv la Iaşi, că ştii bârfele spun că e posibil să vină chiar nişte alegeri anticipate şi sunt oamenii dezorientaţi. 

Liviule uite, o ultimă rugăminte mai am la tine. E de fapt rugămintea unei zone care vrea să iasă din sărăcie. Nu pui tu o vorbă la Sevill să ne dea şi nouă ceva din banii aia mulţi (da, aia pe care-i poate chletui fără să mai ţină cont de legile fiscale) să facem autostrada aia , Iaşi – Târgu Mureş? Dacă faci asta promit să le spun colegilor din Piaţă ca tu, de fapt, eşti un baiat fain şi parolist, doar că anturajul te-a stricat puţin.

P.S. 1. Acum ca între preteni, cum ar zice „escelenţa” sa domn Maricel. O bârfă zice că Mihai ar vrea să schimbe varianta din Mioriţa, adică el împreună cu un baci ardelean se vorbiră ca să te poprească pe tine. Tu ce zici de asta? Eu cred doar că e un  zvon răutăcios, pentru că el de fapt e bun şi blând că deh, aşa suntem noi moldovenii.

P.S.  2. Ştii ce-mi place cel mai mult la tine? Ştii să le arăţi la băieţi cine e şeful. Nu am să uit multă vreme scaunul ăla mai mic al lui Sorinache, de la conferinţa de presă de acum câteva zile. Nu Vântu dragă, ce te mai gândeşti tu repede la domnu Sorin! Eh, s-au dus vremurile alea. Eu ziceam de ăsta de l-ai pus şeful guvernului. Apropo, de vremurile când era Sorinache romaşcanu prieten cu voi, toată lumea zicea că ce şmecher e domn Năstase, cum face el şi drege fix ce vor muşchii lui. Nişte amatori cu toţii. L-a dus vreodată capul pe Adrian să facă aşa o lege în buza nopţii, doar pentru el şi tovarăşii lui de vânătoare? Nu, nici vorbă. Uite aşa se cunoaşte omul care, vorba aia, ştie să facă politică. Sunt convins că, vorba aia urâtă a românului, crapă invidia în domn Năstase.

P.S.  3.  Îţi mai dau un ultim sfat. Încearcă repede să te reaproprii de organizaţia de pensionari ai PSD. Acum, dacă l-ai ajutat pe nea Ion să nu devină coleg cu Vişinescu, ai grijă să nu dorească colegii amintiţi să-l pună pe tataia Iliescu şeful PSD, în locul tău, cât timp vei tu plecat. 

Cu urări de plecare,

Tizul tău.